Tuesday, March 31, 2015

Як скласти ефективний кар'єрний план

«У нашій країні неможливо планувати», «Мої пріоритети можуть змінитися», «Кар'єру спланувати неможливо» - такі вислови можна часто чути від противників ідеї складання кар'єрного плану. Мало хто з них замислюється про те, що професійна діяльність може бути настільки ж керованою, як і бюджет, відпочинок або подорож. Так само, як ви плануєте дані сфери свого життя, так і ваша кар'єра за певних зусиль стане контрольованою і цілеспрямованою. Але для цього необхідно грамотно використовувати інструменти планування.

HR-експерти радять зосередитися на чотирьох кроках планування кар'єри:

    виявлення власних здібностей;
    вивчення ситуації;
    прийняття рішення;
    активна дія.

Перевага даної нескладної схеми в тому, що вона підходить людині будь-якого статусу і віку - і вчорашньому випускнику, і состоявшемуся фахівця, який прагне щось змінити в своїй кар'єрі.

Перший крок - це вивчення власних бажань, можливостей і перспектив. Задайте собі питання: де ви перебуваєте зараз? Де б ви хотіли перебувати? Чого ви чекаєте від своєї кар'єри? Що вам подобається робити? У чому полягають ваші сильні сторони? Що для вас важливо при виборі роботи? Складіть свого роду «карту цінностей», які допоможуть вам у виборі роботи: інтереси, здібності та цінності. Щоб визначити свої інтереси, задумайтеся, що ви робите у вільний час? Яку найцікавішу для себе роботу ви могли б уявити? Чим би ви займалися, якби не потребували грошей? Щоб оцінити свої здібності, згадайте, що хвалили в вас ваші колеги та роботодавці? Що вам хотілося б розвивати? І, нарешті, складіть список цінностей, які важливі для вас в новій роботі. Це може бути територіальне розташування, творча складова, стабільність, вільний графік, можливість працювати на самоті або, навпаки, хороший колектив, соцпакет, заробітна плата, можливість допомагати людям і так далі.

Другий крок - це вивчення ринку праці та пошук ніші. Тепер, коли ви знаєте, що вам потрібно і в чому ви сильні, ви повинні співвіднести ці знання з існуючою ситуацією на ринку. Вивчіть матеріали про HR-сфері, зареєструйтесь на сайтах профорієнтації, поспілкуйтеся з фахівцями, пройдіть тести. На цьому кроці важливо зрозуміти, що потрібно для тієї чи іншої позиції, і співвіднести з тим, що ви можете запропонувати. Виділіть для себе навички, знання та вміння, яких вам бракує.

Третій етап - прийняття рішення - пов'язаний з вибором конкретної спеціалізації. Тут вам потрібно виділити наступне. Яка робота здалася вам найбільш привабливою? Як на ній стануть в нагоді ваші знання та інтереси? Реалізуються ваші цінності? Чи актуальні ваші вміння на ринку? На якій позиції ваші знання найбільш знадобляться? Що вам необхідно зробити, щоб отримати найбільш привабливу посаду, які навички чи знання придбати? Наскільки це можливо і цікаво для вас?

Четвертий етап пов'язаний з конкретними діями. Ви провели аналіз власної кар'єри і готові до того, щоб розвиватися в правильному напрямку. Тут важливо розуміти, які навички вам необхідно розвивати, хто міг би допомогти вам у цьому, де ви будете це робити - вдома, самостійно, на курсах підвищення кваліфікації або за допомогою системи віддаленого освіти.

Після виконання чотирьох кроків ви повинні отримати вимірну конкретну мету і план дій, які допоможуть вам досягти її.

Якщо ви влаштовуєтеся на роботу за наймом, зосередьтеся на простих правилах:

    Зверніть увагу на свого потенційного керівника. Не витрачайте час на безініціативну людини, прагнете потрапити в команду лідера, який допоможе вам розвиватися.
    Навіть якщо в компанії зараз немає вакантних посад, це не означає, що вони не з'являться найближчим часом. Не витрачайте час і постійно розвивайтеся, щоб, при позитивному розкладі, бути готовим зайняти більш високу позицію.
    Більше спілкуйтеся і переймайте досвід у професіоналів, які могли б стати для вас прикладом - будь то ваш наставник, друзі, члени сім'ї або колишні одногрупники.
    Займайтеся нетворкінгу: будьте відкриті до діловим контактам і нових пропозицій, щоб не упустити цікаву можливість, яка може виходити від ваших знайомих.
    Зберігайте компроміс між своїми очікуваннями і реальністю. Цілком можливо, що при навіть грамотному аналізі та управлінні ваша кар'єра буде розвиватися не так, як ви плануєте. Проявляйте гнучкість у своїх оцінках, аналізуйте минулий досвід і будьте готові до нових перспектив. У будь-якому випадку зберігайте позитивний настрій і готовність працювати, і зміни не змусять вас довго чекати.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини school27.ru school2ost.ru sdensoft.ru science-unit.net school39mog.by screamradio.ru pravnavigator.ru school1925-rzn.ru seo-web-analiz.ru serov-stal.ru