Saturday, March 28, 2015

Вендинговий бізнес - просте початок власної справи

Вендинговий бізнес - хороший старт для тих, хто хоче швидко і без особливих витрат організувати власну справу. Він вже зайняв гідне місце в світовій економіці. Сьогодні його оборот в ній досяг 150 мільярдів доларів і 20% всіх покупок в світі відбувається через торгові автомати. І, можливо, ті, хто вже має свою справу або тільки планує його відкрити, задаються питанням: «Які у нього плюси мінуси, як правильно організувати свій вендінговий бізнес, які перспективи його розвитку в Росії?». Цим питанням і присвячена моя робота.

Вендінг являє собою отримання прибутку від продажу товарів (в основному - продуктів харчування) і послуг за допомогою торгових (вендингових) автоматів. [1] Такий вид бізнесу дозволяє клієнтам самостійно здійснювати операцію через автомат, не користуючись послугами продавця. Цей вид бізнесу не передбачає активної участі власника автоматів в бізнес-процесі, автомати позбавляють від необхідності найму працівників і високої щомісячної плати за оренду.

Інтерес до вендинг-бізнесу в Росії зростає. На сьогоднішній день спостерігається збільшення продажів в різних регіонах Росії (вже в 2014 році на вулицях Москви планується відкрити 10 тис. Вендингових автоматів для продажу ліків). [2] Вендінг продовжує займати лідируючі позиції в рейтингу найбільш прибуткових і перспективних сфер бізнесу і щорічно приростає на 30% в натуральному вираженні, але все ще залишається мало насиченим і слабо консолідованим сегментом. За даними Національної Асоціації Автоматизованої Торгівлі (Наата), в Росії діє 405 вендінгових компаній, 50 з яких можна віднести до розряду великих для галузі. При цьому п'ять з них займають 40% ринку. Добре відомі такі оператори, як «Фірма Валео», «Вендорус», «Венда», «Ком Пасс», «Сіба-Вендінг», Uvenco. Всього в РФ встановлено близько 55-65 тис. Торгових автоматів (максимальні оцінки доходять до 80 тис. Одиниць), що принесли в 2012 році виторг в 270 млн. Доларів. Цифри ці, безумовно, аутсайдерські для великої країни. Однак експерти прогнозують швидке зростання загальфедеральної торгівлі через автомати до 2020 року до 2 млрд. Доларів. [3]

Торгівля через автомати давно набула поширення у всьому світі. Обсяги продажів вендінгового бізнесу у світі щорічно збільшуються на 10%. У країнах ЄС вже встановлено близько 3,7 млн. Торговельних автоматів, якими управляють приблизно 10 тис. Компаній. Беззаперечні лідери за кількістю автоматів на душу населення є такі країни, як Японія і США. Згідно з міжнародними даними за 2013 рік, в Японії встановлений 1 автомат приблизно на 23 особи. У США це співвідношення дорівнює 1/35, в Європі - 1/110, а в Росії - 1 автомат на 2500 покупців. [4]

З усієї маси апаратів близько 70% становлять кавові автомати, 20% - снекова продукція і 10% - інша штучна продукція. Згідно з оцінкою кількох компаній з продажу вендінгової техніки, російський сегмент дозволяє встановити більш 1.000.000 автоматів, купувати продукцію в вендінговому автоматі готові купувати ? всіх споживачів.

В даний час в Росії найбільш поширеними торговими автоматами для бізнесу є автомати, що продають гарячі і холодні напої. Доброю результативності в плані отримання прибутку можна домогтися використовуючи поєднання автоматів з продажу напоїв і автоматів, що продають снеки. Торгівля іншими видами товарів в Росії поки не поширена, за кордоном за допомогою автоматів продаються книги, ліки, цифрова техніка, одяг, взуття і навіть свіжі овочі та живі квіти. Прогнозується, що будуть торгові автомати, які продають книги, мобільні телефони, парфумерію, біжутерію, білизна.

Від того, в якій галузі вендинга будується бізнес, залежатиме і вибір місця установки автоматів, і вибір постачальників вендінгового обладнання, і найголовніше - рівень витрат і необхідний початковий капітал.

Місце установки торгового автомата треба визначити відразу. Поширена помилка, яку здійснюють новачки вендінгового бізнесу - це коли спочатку купують автомати, а потім вже починають наглядати місце для їх установки, вести переговори про оренду. У підсумку устаткування простоює і прибуток не приносить. Перспективними для вендінгового бізнесу вважаються райони з високою часткою офісних, торгово-розважальних, дитячих центрів, навчальних закладах.

Досить складною проблемою є оренда, потрібен лише 1 кв. метр площі. Приватним особам не вигідно здавати в оренду настільки малу площу, а державні установи часто не мають права здійснювати здачу в оренду площі їм не належить. Без проблем на співпрацю погоджуються великі офіси, торгові центри.

Необхідний мінімум місяць, щоб зрозуміти як відпрацьовує автомат, оскільки в перші тижні на виручку впливатиме інтерес споживачів до нового предмету, і лише потім можна судити про реальний стан речей і аналізувати, залишити автомат в цьому місці чи ні.

Вендінговий бізнес стає популярним, тому що витрати на покупку і обслуговування автомата невеликі: для продажу товарів необхідно тільки наявність електроживлення, автомати самі підтримують необхідну температуру продукту.

Сучасні інформаційні технології в значній мірі полегшили дистанційне керування. Автомати можуть бути підключені до єдиної системи управління за допомогою GSM-модулів, що дозволяє власникові в будь-який момент отримувати повну інформацію про запаси інгредієнтів, кількість проданих продуктів і сумі отриманих грошей. Крім того, застосовуються системи самодіагностики, що дозволяють зберегти працездатність мережі навіть при відключенні декількох пристроїв.

Багато хто задається питанням про кількість необхідних для початку роботи автоматів. Можна, звичайно, почати і з одного, але при використанні трьох зменшується сума витрат на один апарат: витратні матеріали вже закуповуються оптом, знижуються витрати на транспортні перевезення. Але для того щоб розглядати вендинг як прибутковий бізнес, досить оперувати мережею з десятка автоматів. Придбати новий кавовий автомат сьогодні можна за ціною близько 200 тис. Руб. При хорошому положенні справ один апарат можна окупити за рік - півтора. Для п'яти апаратів термін окупності складе приблизно 2 роки, десяти - близько 3 років.

У виборі постачальника автоматів проблем зазвичай не виникає. На сьогоднішній день добре розвинені послуги з надання їх в оренду, придбання уживаних автоматів або придбання за лізинговою схемою.

Будь-яке обладнання має бути дуже надійним. Відмова автомата від прийому купюр або невірне визначення номіналу негативно впливає на покупця, тому економити на платіжних системах вкрай небажано. З причини того що в Росії в обороті залізні і паперові гроші, встановлювати слід два види платіжних систем - монетоприймачі і купюроприемники. Установка системи з прийому банкнот на додаток до монетоприймача збільшує прибуток на 30% -40%. Електронні автомати забезпечені також системами безготівкової оплати, що дуже зручно для споживача.

Як сказав в інтерв'ю Бізнес журналу один із власників мережі вендингових автоматів: «вендінг взагалі дуже інтелектуальний бізнес. З одними платіжними системами поекспериментуєш - такі закономірності відкриваються! Пішов від цін на напої в 17, 18 і 19 рублів - менше здачі закладати потрібно. Дозволив банкнотоприймач приймати сторублевкі, і продажі - бац! - На 5-7% підвищилися ». [5] про

Чим привабливий вендінговий бізнес і в чому його недоліки? Представимо у вигляді таблиці (табл. 1):

Переваги та недоліки вендінгового бізнесу

Таблиця 1

Переваги
   

Недоліки

1.Торгово автомати не вимагають багато витрат часу і сил.
   

1. Невдале розташування

2.Маневренность
   

2. Вандалізм

3.Відсутність проблем з персоналом
   

3.Небольшая прибуток у короткостроковому періоді

4. Прозорість у фінансовому відношенні
   

4.Нежеланіе орендарів здавати малу площу

5.Небольшіе податки
   

5. Збої в роботі автоматів

6.Невисокая вартість обладнання
   

7.Длітельний термін служби автоматів
   

8.Аренда малої площі
   

9. Відсутність спеціальних торгових і складських площ
   

10. Невеликий термін окупності
   

Торговельні автомати не вимагають багато витрат часу і сил. Досить стежити за їх чистотою та справністю, а також регулярно поповнювати запас продуктів.

Не потрібно платити за оренду великої площі, збирати масу документів і піддаватися постійним перевіркам. Вендінговий бізнес не вимагає спеціальних торгових і складських площ, а також спеціальних витрат на рекламу і просування.

На користь відкриття такого бізнесу свідчать невеликі податки, невисока вартість вендінгового обладнання.

Маневреністю даного виду бізнесу - це найбільш важливе його гідність. Якщо протягом деякого часу не спостерігається необхідний прибуток, то автомати потрібно переставити на інше місце.

Крім того, торгівля через автомати надає можливість повної відсутності проблем з персоналом. Продавці-автомати будуть справно працювати за ненормованим графіком, вчасно здавати виручку. Звичайно ж, можна найняти одного-двох операторів, які виїжджатимуть до машин, здійснювати виїмку готівки, закладку продуктів, усунення неполадок.

Вендінг гранично ясний і прозорий у фінансовому відношенні. Неприємності, пов'язані з нестачами виключаються. Сучасні торговельні автомати обладнані досконалими платіжними системами, зводять до нуля ризики оплати послуг і товарів фальшивими купюрами. Обслуговування платіжних терміналів зводиться до заміни чекової стрічки і збору прибутку.

Термін служби автоматів - не менше 10 років. Снекові автомати практично не ламаються, буває тільки проблеми з охолоджувачем і то, тільки в тому випадку, якщо їх транспортують у положенні лежачи, що прямо заборонено в інструкціях.

У вендінгового бізнесу також є і ряд недоліків. Основними вважаються невдале місце розташування і вандалізм. Якими б стійкими не були апарати, їх обов'язково треба прикручувати до підлоги і страхувати.

Мінусом може служити і той факт, що даний вид бізнесу не підходить для отримання швидкого прибутку в розмірі великої суми. Цей бізнес для тих, хто націлений на успіх і поступово буде до нього йти, розвиваючи свою справу.

Для розміщення торгового вендинг обладнання потрібно приблизно близько 1 кв. м. Це є не тільки плюсом, але і мінусом: багато орендодавців вважають цей вид бізнесу в плані оренди площі невигідним, т. к. оплата мала, власник автомата може оперативно з'їхати.

Як технічно складний прилад торговий автомат потребує належного техобслуговування. Не виключено, що можуть виникнути такі проблеми як: відмова від прийому купюр, невірне визначення номіналу, збої у видачі продукції. А це означає, що при поломці потрібно знайти кваліфікованого фахівця і спеціальні деталі для ремонту.

Рекомендації щодо прискорення процесу досягнення успіху в вендінговому бізнесі:

1. Не можна економити на обладнанні. Простої і невдоволення покупців призводить до різкого падіння виручки.

2.Не слід економити на якості інгредієнтів. Якість напоїв і продуктів - основний фактор успіху вендинг-бізнесу.

3. Повинні бути зрозумілі інструкції, в яких дохідливо роз'яснено, як користуватися торговим автоматом.

4. Необхідно придумати свою «фішку»: оригінальний рецепт напою, розіграші призів.

5. Слід частіше включати новинки, прислухатися до думки клієнтів.

Таким чином, вендінг - ідеальний варіант для підприємців, які не мають або не хочуть ризикувати великими сумами. Ніша цього виду бізнесу в Росії не завжди буде пустувати, ще два-три роки, і її щільно займуть підприємці, тому варто поквапитися зайняти місце в вендінговому бізнесі.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини school27.ru school2ost.ru sdensoft.ru science-unit.net school39mog.by screamradio.ru pravnavigator.ru school1925-rzn.ru seo-web-analiz.ru serov-stal.ru